Campania Litter Less

Școala noastră participă în cadrul Campaniei Internaționale Litter Less, un concurs organizat în cadrul Programului Internațional „Young Reporters for the Environment” (YRE), care urmărește implicarea și educarea tinerilor în vederea reducerii gunoaielor și a risipei de materiale. În acest an școlar doar 10 unități de învățământ din România sunt invitate să participe la acest concurs, iar selectarea școlii noastre a venit ca o recunoaștere a implicării în problemele de mediu, încă din anii școlari trecuți, în cadrul proiectului YRE.

***

Litter Less

Secțiunea video
Elev: Zamfir Tudor, Vlad Darius, Bocăneț David
Clasa a VII-a A
Coordonator: prof. Neștian Viorica

***

Protejează natura! Protejează viața!

 

Secțiunea foto
Elev: Grigoroșcuță Tudor
Clasa a VII-a B
Coordonator: prof. Neștian Viorica

 

Această poză este făcută pe strada Alecu Russo din Bacău. După cum vedeți, oamenii aruncă deșeuri la întâmplare, fără să le pese de planetă. Poluând natura, copacii, care produc oxigenul fără de care nu putem trăi, vor muri. Principalul factor care dăunează mediului înconjurător este omul. Părerea mea este că, procedând astfel, oamenilor nu le pasă de natură și, implicit, de viața lor. Poluând aerul, ne afectăm singuri sănătatea. Oamenii ar trebui să fie mai conștienți de ceea ce fac. Pentru prevenirea unor astfel de situații, locuitorii ar trebui să fie mai atenți, mai grijulii față de natură și mai responsabili. Nu este bine să aruncăm gunoaie pe jos, mai bine le reciclăm. Planeta este moștenirea noastră, deci haideți să avem grijă de ea!

 

***

S.O.S., planeta plânge

Secțiunea foto
Elev: Aldea Alexandra și Aldea Miruna
Clasa a VII-a A
Coordonator: prof. Neștian Viorica

Aceste fotografii au fost făcute la Insula de Agrement Bacău. În anul 2015, Consiliul Local Bacău a inițiat un proiect pentru a o reamenaja, dar, mai apoi în 2016 a fost oprit.
Cauza opririi proiectului este lipsa de fonduri, deci Insula de Agrement a fost lăsată în paragină. Cu timpul, oamenii au poluat-o, fără a se gândi la viețuitoarele din acest habitat.
În acele ape trăiau zeci de specii de pești, iar acum au supraviețuit doar câteva, dintre care orbetele și porcușorul care acum sunt la rândul lor pe cale de dispariție.
Este imperios necesar să salvăm Insula de Agrement Bacău pentru a reda cetățenilor frumusețea și bucuria aduse de acest loc, pentru a reda vietăților ariile naturale necesare supraviețuirii.
Împreună putem salva Insula de Agrement Bacău !
PĂMÂNTUL NU NE APARȚINE, NOI APARȚINEM PĂMÂNTULUI!

***

Nepăsarea poate deveni un pericol

Secțiunea foto
Elev: Palaghiță Alexandra
Clasa a VII-a C
Coordonator: prof. Neștian Viorica

Această imagine a fost făcută undeva la periferia orașului Bacău. Aici putem vedea că oamenii își ard gunoaiele în fața curții, ba mai rău, le aruncă pe parcursul zilelor până se adună. Această problemă ar putea fi rezolvată foarte ușor. În fiecare vineri, un camion colectează sacii de gunoi din comunitate. Mulți oameni nu respectă această regulă procedând ca în imagine.
Pe de altă parte, multe gunoaie se găsesc aruncate la voia întâmplării în această zonă, în care se găsesc animale, în special păsări. S-a întâmplat de mai multe ori ca păsările din gospodării să înghită deșeurile, ceea ce reprezintă un mare pericol și pentru omul ce va consuma, mai târziu acea pasăre. Octrotiți natura, altfel deșeurile pot deveni un pericol și pentru voi!

***

Să oprim poluarea!

Secțiunea foto
Elev: Dospinescu Diana
Clasa a VII-a C
Coordonator: prof. Neștian Viorica


Acesta este un rău din Slănic Moldova. Turiștii nepăsători aruncă peturi și ambalaje la întâmplare deoarece nu sunt pedepsiți din cauza lipsei de nepăsare a guvernului.
Noi ar trebui să ne protejăm natura. Mai ales din țara noastră. Ar trebui să ne implicăm, să facem afișe, pancarde pentru a opri poluarea. 
Să facem proteste pentru ca guvernul să creeze o lege prin care aruncatul ambalajelor la întâmplare să fie pedepsit prin amenzi. Polițiștii ar trebui să patruleze în locurile publice și să fie amplasate camere de supraveghere.
Să luam exemplul țărilor occidentale ca Germania, Franța și altele. 
Natura contează și numai noi am putea să avem grijă de ea.

***

Atitudine non-EURO

Secțiunea foto
Elev: Stupu Smaranda 
Clasa a VII-a C
Coordonator: prof. Neștian Viorica


Această imagine a fost surprinsă în Slănic Moldova. Fiind o stațiune turistică, cu atât mai mult, nu ar trebui să fie aruncate lucrurile la voia întâmplării, mai ales fiind atât de voluminoase. Ușa WC-ului este sprijinită de un copac ; acest lucru denotă nepăsare, indiferență și ignoranță. Faptul că în interiorul toaletei este un strat foarte gros de gheață, înseamnă că aceasta se află în acel loc de mult timp. Putem observa faptul că pe ușa toaletei scrie cuvântul EURO. În nicio altă țară europeană nu se mai întâlnește așa ceva. Astfel, țării noastre îi scade valoarea și prestigiul pe zi ce trece. 
O soluție pentru toate acestea ar fi implicarea oamenilor în activități ecologice, învățându-i cât este de important să ne facem și să ne menținem țara curată. Este inimaginabil cum în România secolului 21 întâlnim mari catastrofe ecologice.

***

Nu ne aruncați la coș viitorul!

Secțiunea video
Elevi: Gușă Bianca și Fîrțăscu Mara
Clasa a V-a A
Coordonator: prof. Sicinschi Ana

***

A PET LESS

Secțiunea video
Elevi: Airoaie Mădălina, Corlătianu Iasmina și Lupașcu Daria
Clasa a VIII-a C
Coordonator: prof. Bîra Corina

***

Poluarea solului

Elevi: Balaban Cosmin, Căruntu Răzvan și Vasilache Codrin
Clasa a VIII-a A
Coordonator: prof. Bîra Corina

Poluarea este un lucru des întâlnit în țara noastră. Astfel,  într-un sondaj recent, România este pe ultimele locuri în Europa la reciclare. În mediul rural procentul de reciclare este foarte mic, dar la oraș a început să crească ușor. Majoritatea gunoaielor aruncate de oameni ajung pe sol, motiv pentru care este afectată dezvoltarea plantelor și, implicit, a animalelor.
Din punct de vedere științific, atunci când un deșeu se descompune în sol, are mari șanse să ajungă în pânza freatică, ceea ce ne afectează  pe noi, dar și pe plantele de care avem mare nevoie. În viitor, solul va fi foarte contaminat, ceea ce va afecta multe culturi agricole. Pentru a evita aceste efecte nedorite fiecare dintre noi ar trebui să ajute prin aruncarea resturilor menajere în locuri speciale.
În concluzie, fiecare dintre noi ar trebui să contribuim la reducerea gradului de poluare.

Interviu cu un localnicbalaban-1

Fotografia fiind făcută în comuna Nicolae Bălcescu, am luat interviu unor localnici pentru a interoga despre mizeriile din comuna lor.
− Bună ziua! Ce părere aveți despre deșeurile din satul dumneavoastră?
− Eu cred că deșeurile sunt des întâlnite în comuna noastră deoarece cei de la salubrizare  nu își fac treaba. Aceștia nu își fac treaba corect și toate gunoaiele adunate le aruncă aici, în groapa aceasta.
− Credeți că cei de la salubrizare sunt vinovați în totalitate pentru gunoaiele din comună?
− Cred că și localnicii sunt de vină deoarece aceștia nu își păstrează curate gospodăriile și aruncă gunoaiele în stradă.
− Credeți că oamenii din comună sunt conștienți de acest fenomen care ia amploare?
− În mare măsură sunt conștienți, dar există unii oameni cărora nu le pasă de mediul înconjurător.
− Vă mulțumim pentru timpul acordat!

Interviu cu domnul primar al comunei Nicolae Bălcescu, Bălan Viorel

balaban-2− Care este starea generală a comunei, din punct de vedere al protecției mediului?
− Dacă este să ne raportam la situația din alte comune ale țării, cred că suntem o comună situată undeva foarte bine din acest punct de vedere.
− Dar cum puteți zice așa ceva? Acum câteva zile am realizat o fotografie de la marginea comunei în care un maldăr de deșeuri se află pe câmp lângă casele oamenilor?
− Nu am fost informat despre acest lucru, așa că voi trimite o echipă de salubrizare în zonă.
− E totuși o problemă de mentalitate? Așa am fost învățați noi să tratăm mediul înconjurător?
− Eu cred că da, avem un mod greșit de a gândi relația cu mediul înconjurător. Dar, lucrul ăsta îl putem schimba și am toată convingerea că putem schimba această mentalitate cu privire la mediul înconjurător. Este nevoie de implicarea mai multor factori și de o educație efectiv mai intensă în acest sens. Este nevoie de o educare a fiecărui cetățean, sunt necesare mai multe eforturi și din partea noastră și din partea autorităților. Ar trebui să ne îndreptăm atenția mai mult și asupra elevilor din cadrul școlilor.
− Vă mulțumim și vă dorim succes în continuare!

balaban-3
Cum ne afectează poluarea organismul şi, prin urmare, sănătatea?

Particulele poluante, pe care le inhalăm, se depun la nivelul alveolei,  locul unde se filtrează aerul, unde se îmbogăţeşte sângele în oxigen, unde se fac epurările de dioxid de carbon, generând reacţii celulare locale, de fapt reacţii de apărare a organismului. De aceea, atunci când intrăm într-un loc poluat, începem să tuşim sau să avem secreţii în exces. În timp, particulele poluante afectează funcţia respiratorie a organismului. Noi toţi pierdem din capacitatea noastră respiratorie cam 25 de ml pe an, în mod fiziologic. Particulele poluante şi fumatul accelerează declinul capacităţii respiratorii de până la trei ori. Deci, un individ care este expus în exces la fum de ţigară sau la poluare, riscă la 40-45 de ani să aibă o capacitate respiratorie la limită, începe să gâfâie la eforturi mici, de la mersul pe trepte, până la mersul în plan orizontal sau chiar în repaus, stând în pat. Toate acestea sunt efecte ale particulelor poluante asupra arborelui respirator. În plus,  aceste particulele determină în organism înmulţirea anormală a celulelor şi apariţia celulelor atipice, canceroase la nivelul plămânilor.

Ce boli poate declanşa sau agrava poluarea?

În afară de cancerul pulmonar, poluarea este un factor generator sau de risc pentru un grup masiv de boli respiratorii cronice, în care intră astmul bronşic, enfizemul pulmonar, bronşita cronică, la care se mai adaugă fibrozele interstiţiale sau bronşectaziile. Este important de ştiut că după expunerea la poluare, imunitatea organismului scade, iar riscul de infecţii respiratorii creşte.

Informații interesante despre poluare

1. În fiecare an, 6 miliarde de kilograme de gunoaie sunt aruncate în apele oceanelor și mărilor. Majoritatea dintre acestea sunt din material plastic.
2. Doar americanii produc 5% din poluarea din întreaga lume.
3. Pentru fiecare milion de tone de petrol îmbuteliat și trimis, aproape o tonă este vărsată pe pământ sau în apă.
4. Aproximativ o treime a poluării din orașul San Francisco din America provine din China.
5. Un copil moare la fiecare 8 secunde din cauza apei contaminate.
6. Respiratul aerului din Beijing presupune aceleași riscuri asupra sănătății pe care le are fumatul a 21 de țigări zilnic.
7. Una din fiecare 8 morți de pe glob este cauzată de poluarea aerului.
8. 3.4 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza problemelor legate de calitatea apei pe care o consumă.
9. Aproximativ 700 de milioane de chinezi consumă apă contaminată.
10. Dacă respiri aerul din Mumbai, India, timp de o zi, efectul negativ este echivalent cu fumatul a 100 de țigări.
11. Mai mult de 1 miliard de oameni la nivel global nu au acces la surse de apă potabilă.
12. Râul Mississippi din SUA duce 1.5 milioane de tone de deșeuri în Golful Mexicului în fiecare an.
13. Aproximativ 80% dintre gunoaiele urbane din India sunt aruncate în fluviul Gange.
14. Cel mai neglijat tip de poluare este poluarea fonică.
15. Cel mai curat loc de pe Pământ este Antarctica, regiunea fiind protejată de legi anti-poluare.

Bibliografie:
http://www.romanialibera.ro/societate/utile/interviu-cu-prof-dr–florin-mihaltan–cum-ne-afecteaza-poluarea-sanatatea-316853
http://bunadimineata.ro/de-dimineata/informatii-interesante-despre-poluare/

***

Poluarea mediului înconjurător cu deșeuri menajere

Elev: Hrițcu Ionela-Daniela
Clasa: a VIII-a B
Coordonator: Prof. Bîra Corina

Fig 1. Poluare cu deșeuri menajere surprinsă în zona lacului de acumulare Bacău II de pe râul Bistrița și în periferia acestuia

Dintre numeroasele probleme de mediu care amenință planeta noastră, o problemă majoră o constituie, făra nici o îndoială, deșeurile. Astfel, s-a constatat faptul că pe zi ce trece afectăm mediul de viață al animalelor, păsărilor și al mamiferelor. În consecință, dacă nu vom începe să reciclăm deșeurile, multe specii vor fi pe cale de dispariție.

hritcu-ionela-3Fig 2. Interviu cu dl. Iftimie Dan, angajat al Sistemului de Gospodărire al Apelor Bacău pentru servicii de pază și protecție în zona lacului de acumulare Bacău II de pe râul Bistrița

Ce se întâmplă cu gunoaiele de pe lac?
Gunoaiele menajere şi PET –urile care plutesc pe suprafața apei, aruncate cel mai probabil de turişti, dar şi de localnicii din zonă vor fi colectate, sortate și reciclate (reutilizate sau valorificate).

Cum ajutați prin activitatea dumneavoastră de zi cu zi pentru a reduce poluarea și efectele sale?
Eu, ca simplu cetățean pot reduce poluarea prin:
–    reducerea cantității de gunoi și depozitarea selectivă pe categorii a acestora, doar în locuri special amenajate în vederea reciclării eficiente a acestora;
–    participare la voluntariate pentru ecologizarea mediului înconjurator;
–    reducerea consumului de carburanți prin alegerea utilizării mașinilor hibrid sau electrice;
–    utilizarea transportului în comun sau a altor mijloace de transport nepoluante (bicicleta, role etc.);
–    utilizarea produselor ecologice și a materialelor biodegradabile;
–    reducerea cantitaților de apă, respectiv electricitate și gaz;
–    înlocuirea surselor clasice de energie prin folosirea surselor de energie alternativă (panouri solare, energie eoliană);
–    împăduriri, crearea de spații verzi, parcuri.
În final, menționez că nu trebuie să rămânem indiferenți la poluarea mediului înconjurător cu deșeuri menajere și să acordăm atenție beneficiilor reciclării asupra mediului înconjurător, prin prevenirea distrugerii habitatelor naturale ale animalelor, a biodiversitații și a eroziunii solului.

***

Gunoaiele îi însoțesc pe oameni, chiar și în călătoria spre eternitate!

Secțiunea foto
Elev: Bolohan Rareș
Clasa a V-a D
Coordonator: prof. Sicinschi Ana
4

Gunoaiele îi însoţesc pe oameni și pe lumea cealaltă!
Gestionaţi eficient deşeurile pentru a crea raiul pe pământ!
Măsuri de prevenire:

– să amenajăm locuri speciale pentru depozitarea deşeurilor;
– să amplasăm plăcuţe cu mesaje pentru conştientizarea oamenilor;
– să amplasăm coşuri de gunoi.

***

Glasul naturii

Secțiunea articol3
Elev: Țarălungă Alexia Irina
Clasa a V-a D
Coordonator: prof. Sicinschi Ana

      Pe bolta albastră, soarele rotund și palid încălzește  firav  toate viețuitoarele, trecând greoi cu razele sale prin norii de zăpadă. Păsărelele zgribulite cântă voioase pe ramurile copacilor, acoperiți de  haina albă a iernii. Totul este magic, natura vibrează sub plapuma iernii! Peste tot domină pacea, fericirea și înțelegerea!
În imaginea dată, este un mic izvor plin cu deșeuri. Vă dați seama ce poate face omul cu un colț de rai? Această apă curgătoare este situată la marginea orașului, în apropierea unei așa-zisă „pădurice”.  Cale de 1 km este o cărare, care merge pe marginea izvorului. Oriunde privești, ești înconjurat de copaci, dar și de sticle, ambalaje, plastic, aflate în apă sau pe cărare.
Cred că toată lumea se întreabă: cum a ajuns izvorul să fie poluat? Simplu! Ce alte ființe, cu excepția omului, mai au la îndemână asemenea deșeuri? Doar noi! Niciodată rasa umană nu a știut să prețuiască darurile primite de la Mama Natură… De exemplu: acest izvor, de pe strada Chimiei, nr. 1, în sudul Bacăului, drumul spre C.E.T., nu a fost mai bine amenajat.
În timpul verii, oamenii se relaxau la umbra copacilor, crescuți în preajma izvorului, făceau picnicuri, grătare, se distrau, se jucau și foloseau apa lui. El dădea tot farmecul peisajului, împreună cu un  nuc bătrân, care a rămas uitat de toți. Numărul familiilor care își petreceau timpul acolo, s-a rărit considerabil. De ce? Din cauza căldurii și a mingii de foc dogoritoare, deșeurile – mai ales plasticul – se încălzesc, mirosind îngrozitor. Mai mult de 10 minute nu poți rezista acolo. Chiar și animalele, care aveau adăposturile în jurul izvorului, au plecat, rămânând pustiu. Să nu uităm că plasticul se degradează în sute de milioane de ani, reprezentând niște particule mici și colorate. Păsările cred că acele particulele sunt mâncare, hrănindu-se cu ele, astfel numărul porumbeilor și al vrăbiuțelor micșorându-se. În acest mod se întâmplă și cu guma, doar că zburătoarele cred ca este o bucățică de pâine.
Din ce cauză s-au întâmplat aceste lucruri? Din cauza oamenilor nerecunoscători, mizerabili și fără pic de milă! Acum, să nu vă gândiți ca generalizez! Există mulți oameni care iubesc animalele, cărora le  place curățenia și aerul din natură. Dar să ne trezim la realitate, oamenii buni sunt mult mai puțini decât ceilalți.
În acest caz, ar trebui ca autoritățile să intervină. Cum? Asta este treaba lor! Eu pot să le dau câteva sfaturi: să pună panouri pe care sa scrie ,,Nu poluați!” sau ,,Poluând, vă stricați singuri mediul în care trăiți!”, să strângă deșeurile din drumul apei, iar periodic să facă controale prin care să vadă cum stau lucrurile, să pună camere de filmat ascunse, pentru a identifica ce persoane aruncă gunoaie și să le dea amendă etc. Există multe alte metode prin care să protejăm astfel de locuri uitate de autorități, nu doar acest izvor. Ar fi foarte frumos dacă oamenii ar face o petiție sau o campanie, prin care sa cerem Parlamentului și Guvernului să protejeze prin lege toate locurile minunate din România și să le amenajeze. Nu s-ar putea realiza acest lucru în toată lumea? Am trăi mult mai bine și mai îngrijit!
Cu voință, ambiție și speranță putem face orice ne propunem, chiar și o planetă fără deșeuri.
Glasul naturii este în fiecare, trebuie doar să îl descoperim!

***

Fii  responsabil!

Secțiunea foto
Elev: Oanea Eliza
Clasa a V-a D
Coordonator: prof. Sicinschi Ana

2
În  această imagine se observă că  o persoană nu a avut milă față de natură! Acea persoană nu a știut sau nu i-a păsat, că dacă aruncă un pet pe jos înainte să ningă, zăpada nu se va mai așeza pe iarbă. Zăpada protejează plantele de gerul iernii. În cazul prezentat iarba se va usca, va muri!
FII RESPONSABIL!!!

***

Parcarea ecologică cu gunoaie

Secțiunea foto
Elev: Deac-Haja Andrei
Clasa a VIII-a C
Coordonator: prof. Bîra Corina

1
Sunt multe situațiile în care se arată dezinteresul oamenilor față de mediul înconjurător! În pubelele vecine locuinței mele (str. Mărășești) se află gunoaiele provenite de la trei scări de bloc și de la un restaurant care aruncă tot gunoiul, inclusiv resturile alimentare, în pubelele mari pentru sticlă și plastic cu metal.
Când pubelele se umplu, vântul împrăștie gunoaiele printre mașinile parcate vis-a-vis. Serviciul de salubrizare vine dimineața, la ora 7:30, din două în două zile, dar nu reușește să facă față cantităților mari de gunoaie, deși la 50 m distanță se află alte pubele care se umplu, și ele, rapid.
Oamenii trebuie să învețe să sorteze și să recicleze, astfel încât să nu mai pășim printre gunoaie, iar mașinile, care staționează într-o parcare ecologică, să nu mai primească murdăria dusă de vânt.
SĂ LUĂM ATITUDINE RECICLÂND ȘI FĂCÂND CURAT!!!

***

Poluarea este răul pe care omul îl face planetei lui, care va fi mama şi casa următoarelor generaţii

Secţiunea foto
Elev: Grosu Ioana-Florentina
Clasa: a VI-a C
Coordonator: prof. Muscalu Lăcrămioara
7
Imaginea reprezintă deşeurile lăsate în urmă de oamenii iresponsabili care au vizitat Lacul Bicaz.
Un efect al poluării apelor, deosebit de grav, este eutrofizarea lacurilor, numită şi „moartea lacurilor”.  Puţin câte puţin, lacul se colmatează, se îngustează şi dispare.
Gunoaiele, care  sunt  aruncate zilnic, necorespunzător, în lacuri, cât şi în apropierea acestora, au creat o adevărată problemă. Oamenii vin aici să facă baie, să pescuiască sau pur şi simplu să se relaxeze, însă nu par să se sinchisească prea mult de dezastrul pe care-l lasă în urma lor.
În fiecare zi, comportamentele noastre, modelele noastre, au o influenţă asupra a ceea ce va fi moştenirea ce o vom lăsa. Ecologia este necesară deoarece va fi  nevoie pentru a lăsa o lume acceptabilă! Ecologia se poate realiza cu paşi  mici, cu  lucruri simple şi de zi cu zi. Luate singure  pot părea nesemnificative, dar, luate împreună, pot ajuta la salvarea pământului pentru copiii noştri şi pentru toate generaţiile care vin.
Eu cred că natura este întradevar în pericol, iar noi o putem ajuta. Să nu mai aruncăm gunoaiele pe jos! De fapt, cel mai bine ar fi să reciclăm deşeurile şi resturile alimentare. Aşa vom avea o lume mai prietenoasă şi mai curată.

***

Împreună putem salva oraşul!

Secțiunea articol
Elevi: Asanache Daria şi Irofte Denisa
Clasa: a VI-a C
Coordonator:  prof. Muscalu Lăcrămioara

În fiecare zi, aproximativ, 150 de tone de deşeuri sunt strânse din oraşul Bacău. Cetăţenii acestui oraş aruncă deşeuri în locuri nepermise cum ar fii străzi, trotuare, locuri cu spaţii verzi etc. Viitorii tineri ai Bacăului s-au hotărât să ia măsuri. Avem aici câteva soluţii:
– să se monteze mai multe coşuri de gunoi stradale;
– să se aleagă câţiva voluntari care să fie dispuşi să strângă o mică parte de gunoi în fiecare lună;
– fiecare locuitor al oraşului să aibă după el măcar o punguţă pentru strângerea gunoaielor sau nevoile câinilor;
Şi lista ar putea continua…
Mai departe, v-am pregătit un interviu cu şeful scării B, al blocului nr. 35 strada Alecu Russo:
Reporter: Cum credeţi că putem reduce gunoiul din oraş?
Şeful scării: Prin folosirea ambalajelor biodegradabile.
R: Este o idee bună, într-adevăr, care este ideea dumneavoastră pentru a salva oraşul de deşeuri?
S: Printr-o informare mai bună a cetăţenilor în legătură cu colectarea şi depozitarea deşeurilor în locuri special amenajate.
R:  Cum s-ar putea stimula locuitorii să strângă şi să recicleze gunoaiele ştiind că din gunoaie se reproduc diferite obiecte de vestimentaţie şi nu numai?
S: Prin colectarea deşeurilor reciclabile şi duse la centre de colectare în schimbul unei sume de bani.
R: Credeţi că locuitorii vor acceptă strângerea gunoaielor? De ce?
S: Da, pentru că este un lucru bun şi aşa salvăm oraşul.
R: Mai aveţi şi alte idei pentru ca locuitorii să aibă o satisfacţie asupra oraşului ?
S: Organizarea unor tombole anuale cu premii substanţiale pentru primele trei locuri pentru cei care aduc cele mai multe deşeuri reciclate.
R: La ce fel de premii v-aţi gândit?
S: O excursie într-un oraş din Europa, premii în bani.
R: Vă mulţumim că aţi fost alături de noi. La revedere!
S: Şi eu vă mulţumesc! La revedere!
Ei bine, oraşul Bacău poate deveni un oraş curat pentru satisfacţia locuitorilor. Pentru asta, trebuie să se implice toţi cetăţenii.
Însă, mai avem câteva idei pentru a salva oraşul Bacău de gunoaie:
– Încurajarea populaţiei pentru a întemeia mici afaceri de utilizare a deşeurilor, pentru efectuarea deşeurilor pentru a confecţiona obiecte de vestimentaţie… accesând fonduri Europene
– Putem aminti că înainte de 1989, erau puncte de colectare, sticle şi borcane, unde se dădeau 50 de bani sau un leu pentru fiecare sticlă recuperată din care se reciclau. Pentru fiecare sac de borcane, sticle şi maculatură se primea o suma de bani
– Implicarea activă a mass-mediei (radio, televiziune, ziare, presă) în educarea populaţiei privind strângerea deşeurilor.

Pentru a salva oraşul de deşeuri, trebuie să se implice toţi cetăţenii. Împreună putem reuşi! Oraşul nostru merită să fie curat!

***

Principalii dăunători pentru mediu – noi, oamenii

Secţiunea articol
Elev: Onofrei Sonia-Ioana
Clasa: a VI-a C
Coordonator: prof. Muscalu Lăcrămioara
6
Deşi oraşul Bacău pare unul curat, putem găsi gunoaie la tot pasul. Această poză a fost făcută lângă un loc special amenajat în spatele unui bloc. Ce este drept este faptul că uneori nu mai este loc în pubele dar, unii oameni continuă să arunce gunoiele pe jos cu sau fără pubelă. Dar este adevărat că şi oamenii străzii care caută în pubele lasă resturile pe care le-au răscolit pe jos fără să se gândească la natură. Întrebarea  mea este cine este adevăratul factor care face aceste lucruri posibile. Pentru a afla am luat un interviu unei vecine care stă  la parter şi poate observa zilnic aceste gunoaie care se află chiar lângă geamul ei.
– De ce credeţi că şi acum sunt aruncate deşeurile unde nu trebuie?
– Cred că este o influenţă a generaţiilor anterioare care făcând  acest  lucru de  faţă cu copii lor au crezut că aceasta este singura soluţie.
– Credeţi că oamenii străzii au o contribuţie la aceste deşeuri  care se află peste tot?
– Da, pentru că nefiind educaţi şi răscolind toată  ziua  prin pubele lasă resturile în urma lor.
– Care credeţi că este principalul factor care dăuneaza naturii? Omul pe care copiii l-au  crezut ca pe un exemplu sau oamenii străzii din ziua de azi?
– Principalul factor, în opinia mea, suntem toţi deoarece trebuie să recunoaştem că în fiecare zi ne mai scapă câte o hârtiuţă pe jos iar, cu câte puţin de la fiecare om se face o grămadă mare de care nici unul dintre noi nu va fi mulţumuit.
– Credeţi că cineva ar trebui să ia o atitudine  pentru ca aceasta situaţie să dispară?
– Da, cred că prima data Primăria trebuie sa ia măsuri.
– Ce măsuri credeţi că ar trebui să adopte?
– Cred că ar trebui să adopte o lege care constă în faptul că, dacă cineva este prins că aruncă orice hartiuţă pe jos să îi se dea o amendă, aşa cum se face şi în alte ţări mai dezvoltate din punctul acesta de vedere.
În concluzie, dacă ne dorim ca pe străzi să fie curăţenie, noi nu trebuie să mai aruncăm  diferite materiale de care ne plângem apoi că le-au aruncat alţii.
Aruncând  lucrurile unde trebuie, când trebuie putem face o lume mai curată împreună, civilizându-i şi pe alţii ce ne vor călca pe urme curând. Reciclând nu ne facem doar nouă un bine, ci tuturor!

***

Apa, sursă a vieţii!

Secţiunea foto
Elev: Plugaru Gabriel
Clasa a VI-a C
Coordonator: prof. Muscalu Lăcrămioara

5
Apa reprezintă sursa de viaţă pentru organismele din toate mediile. Această fotografie a fost realizată pe malul unui afluent al Zeletinului, Dobrotfor din judeţul Bacău.
Deşeurile provenite din unităţile zootehnice, precum gunoiul de grajd pot fi foarte utile în gospodărie datorită conţinutului lor în substanţe nutritive necesare grădinii noastre, florilor din balcon sau straturilor din curte.
Astfel, dacă ne decidem să oferim plantelor noastre cele mai bune condiţii de creştere prin îngrăşarea pământului în mod natural, decât să aruncăm aceste deşeuri pe cursul unei ape, vom fi mai câştigaţi. Natura este singura carte din care fiecare filă păstrează un adevăr.

***

Să ne iubim mediul înconjurator

Secţiunea foto
Elev: Arvinte Bianca-Alexandra
Clasa: a VI-a B
Coordonator: prof. Muscalu Lăcrămioara

4
Asemenea imagini, vedem din ce în ce mai des, foarte aproape de locurile în care locuim. Nu pot fi cuprinse într-o imagine, câte deşeuri pot fi văzute în locuri amenajate şi neamenajate, acest lucru afectându-ne pe fiecare în parte. Ar trebui să ne gospodărim încă din căminele noastre şi să învăţăm să ne selectăm gunoiul, să-l punem în saci menajeri diferiţi, adică să nu mai amestecăm deşeurile din plastic cu cele alimentare sau din sticlă. Dacă facem acest lucru ar fi mai uşor şi pentru cei care se ocupă de selectarea deşeurilor din gropile de gunoi şi s-ar putea salva multe deşeuri în folosul reciclării. În plus cred că fiecare container dacă ar fi încorporat de nişte garduri de protecţie cu ochiuri pe unde s-ar putea arunca sacii menajeri ar împiedica răspândirea deşeurilor şi s-ar uşura munca celor care le ridică.
Colaborând cu toţii vom reuşi să ne păstrăm mediul cât mai curat!

***

Rezultat al dezinteresului

Secțiunea articol
Titlu: Rezultat al dezinteresului
Elevi: Boholţeanu Matei şi Râznic Iustin
Clasa: a VI-a C
Coordonator: prof. Muscalu Lăcrămioara

2În oraşul Bacău, plin de oameni nepăsători, găseşti la fiecare tomberon câte un cuib de şobolani, care trăiesc în sacurile de gunoi ale cetăţenilor care aruncă deşeurile afară. Multe dintre acestea nu sunt biodegradabile, adică nu se descompun în timp scurt.
Am găsit într-un astfel de loc o mulţime de cartoane, saci de gunoi pe jos, plini cu mâncare putrezită, PET-uri aruncate cu indiferenţă; făcând astfel un habitat propice şobolanilor. Astfel, aceştia şi alte vieţuitoare mănâncă ce văd afară, contaminându-se. Ulterior, aceştia ne pot îmbolnăvi şi pe noi.
Câteva persoane au avut bunăvoinţa să ne răspundă la nişte întrebări.
Sortaţi deşeurile înainte de a le arunca, cu scopul de a le pune în containererele potrivite?
Mulţi dintre ei au răspuns afirmativ, unul a răspuns că nu, iar o persoană că nici nu se oboseşte să găsească un tomberon.
Aţi observat oameni care aruncă deşeuri pe jos sau pe lângă container?
Unele persoane au zis că da, iar una a recunoscut că însăşi dânsa aruncă pe lângă pubelă.
Ce părere aveți despre aceste gesturi?
Majoritatea au spus: Oamenii sunt needucaţi, dar toţi greşim câteodată!
Două persoane au spus că poate oamenii nu au vlagă să pună în tomberon rezidurile, astfel, se nasc mici focare de infecţie.
Ce ar trebui să se facă?
Părerea noastră este că Primăria ar trebui să menajeze mai mult timp pentru aducerea a mai multor containere pentru reciclare a tuturor claselor de deşeuri: sticlă, carton, plastic, hârtie etc. Am ajuns la această concluzie văzând locuri amenajate necorespunzător.
Apoi, cetăţenii ar trebui să se schimbe pe sine în bine, astfel încât degeaba am avea tomberoane dacă nu am arunca corespunzător deşeurile.
Însuşi învăţământul ar trebui să educe copiii să recicleze corect. Măcar o oră pe semestru, înlocuind o oră de dirigenţie sau biologie. Din fericire, am observat tot mai mulţi profesori făcând acest sacrificiu.
Cum vom ajunge continuând poluarea?3
Nu cred că mai e o surpriză faptul că poluarea nu este profitabila, ba chiar foarte dăunătoare, aceasta fiind defapt schimbarea mediului natural. Este foarte trist că la doar câteva străzi găsim aceeaşi situaţie, chiar agravată. După cum vedeti, găsim un brad aruncat pe jos.
Unui brad îi ia 12 ani să crească la mărimea cerută de clienţii Crăciunului, iar apoi este aruncat afară, după doar 2 săptămâni. Cu toate că există brazi artificiali, mult mai convenabili, oamenii aleg să taie păduri de conifere. Din păcate, la case mari, stăpânul îşi doreşte câteodată chiar 2 brazi.
Ce e rău în aceasta? Bradul este printre VIP-urile copacilor care produc OXIGEN! Într-un an, un copac obişnuit absoarbe peste 6 kg de CO2 (din aer) şi elimină oxigen suficient pentru o familie de 4 persoane. Un zbor de cursă lungă produce 3,75 de tone de dioxid de carbon. Peste 60% din cantitatea de oxigen generată anual este produsă de păduri (încă avem ce tăia!). În România, covorul vegetal produce 40 de milioane de tone de oxigen, anual. În sezonul estival un hectar de pădure poate să absoarbă o cantitate de dioxid de carbon egală de cea eliminată în acelaşi timp de 200 de persoane.
În concluzie, brazii sunt foarte importanţi pentru rasa umană. Răspunsul la întrebare fiind: morţi.
Concluzie: Salvați natura, salvați viitorul! Reciclați!

***

Casa scării „decorată” cu deşeuri menajere lăsate la voia întâmplării

1

Secțiunea foto
Elev: Nemţanu Tudor
Clasa: a VI-a C
Coordonator: prof. Muscalu Lăcrămioara
De multe ori am observat pe casa scării gunoi lăsat la voia întâmplării. Mă întreb ce fel de oameni lasă gunoiul aşa, când ar putea foarte bine să îl ducă la ghena de gunoi care este foarte aproape de bloc. Dar la ghena de gunoi altă problemă: oamenii străzii care răscolesc tot gunoiul şi îl împrăştie peste tot. Dacă ar fi după mine eu aş reorganiza colectarea deşeurilor astfel:

Luni, se colectează în tot oraşul plasticul
Marţi, se colectează în tot oraşul resturile menajere
Miercuri, se colectează în tot oraşul hârtie
Joi, se colectează în tot oraşul resturi menajere
Vineri, se colectează în tot oraşul sticla.

Cred că în acest fel oamenii  se pot educa  să aibă multă grijă faţă de mediul în care trăiesc şi nu ar mai lăsa gunoiul pe casa scării sau în alte locuri  la voia întâmplării, iar oamenii străzii nu ar mai avea ce răscoli.

***

„Florile” de lângă bloc

5

Secţiunea foto
Elev: Grădinaru Eric George
Clasa a V-a B
Coordonator: prof. Sicinschi Ana

În data de 1 ianuarie 2017 am găsit pe strada Alecu Russo nr. 33, sc. G bidoane și resturi de frunze aruncate în grădină. Gunoaiele trebuie aruncate doar în locurile amenajate de Primărie.
Apărați Planeta și ea la rândul ei ne va proteja! Dacă natura este poluată, noi nu vom mai avea oxigen și resurse naturale!

 

***

„Loc de joacă” pentru copii

Secţiunea foto
Elev: Grădinaru Eric George
Clasa a V-a B
Coordonator: prof. Sicinschi Ana

4
Pe data de 1 ianuarie 2017 am găsit gunoaie, frunze, crengi și bidoane de apă aruncate pe jos la Școala Gimnazială Nr. 20 Bacău. Nu este un loc potrivit pentru copii! Putem remedia prin a nu mai arunca pe jos și Primăria să dea amenzi celor ce aruncă gunoaie.
Nu mai aruncați gunoaie pe jos! Protejați planeta sau vom muri nemaiavând oxigen și resurse naturale!

***

Să ai grijă de natură!

Secţiunea foto
Elev: Smîntancă-Strugariu Teodora
Clasa a V-a D
Coordonator: prof. Sicinschi Ana

3
După cum vedeţi, această ghenă de gunoi este plină, deşeurile dând chiar pe dinafară, iar celelalte ghene sunt goale. De ce? Deoarece oamenilor nu le pasă. Pentru a nu mai polua, ar trebui să fim mai atenţi, să avem grijă de natură! În acest caz, când una dintre ghenele de gunoi ar fi plină, să se umple celelalte.

***

Gunoaie aruncate pe jos!

Secţiunea foto
Elev: Onica Diana
Clasa a V-a B
Coordonator: prof. Sicinschi Ana

Mulți știm și vedem pe lângă tomberoane multe gunoaie din toate domeniile aruncate pe jos.
Mulți oameni își spun că mașina de gunoi vine și strânge, dar în acest timp, dacă ați observat, vin și oamenii străzii pentru a scormoni în gunoi și fac și mai multă mizerie.
Cel mai important lucru este să protejăm natura, pentru că dacă protejăm natura, ajutam pe toate viețuitoarele, inclusiv pe om.
2
Dacă doriți să ajutați natura la fel ca mine, gunoiul nu o să-l aruncați pe jos, ci în tomberoane și chiar puteți să reciclați gunoiul: cartonul și hârtia în containerele albastre, plasticul și metalul în cele galbene și sticla în cele verzi.

Eu vreau să ajut omenirea și sper ca și voi să o faceți!

***

Deșeurile județului meu

Secţiunea foto
Elev: Căpăţînă Larisa-Ioana
Clasa: a VI-a B
Coordonator: prof. Muscalu Lăcrămioara

1        Această fotografie a fost realizată într-un spaţiu de depozitare a deşeurilor, mai exact la tomberoane, pe strada Alecu Russo, judeţul Bacău. Ea vrea să arate faptul că angajaţii de la salubritate care întârzie cu golirea tomberoanelor, oamenii nu mai au cum să-şi arunce deşeurile alimentare, electrocasnicele etc. arucandu-le pe lângă gunoi. Iar pentru unii orăşeni nu este nici o problemă de a-şi arunca deşeurile pe lângă tomberoane, când ar putea găsi altă soluţie. Am putea solicita primăriei pentru a le transmite angajaţilor de la salubritate să vină de două ori pe săptămână pentru ridicarea deşeurilor, iar dacă ei întârzie să apară, oamenii să pună deşeurile într-un sac şi să le pună alături de tomberon, nu ici-colo.

***

Fii responsabil!

Secțiunea foto
Elev: Boboc Andreea-Deniss
Clasa a V-a D
Coordonator: prof. Sicinschi Ana

responsabil

Imaginea de mai jos reprezintă deșeurile lăsate în pădurea de la Măgura, de persoanele care au mers să se bucure de frumusețea din jur, uitând să curețe ceea ce a rămas în urma lor.
Ar trebui ca toți să fim conștienți că, dacă nu avem grijă de natură, de mediul înconjurător, vom fi afectați atât noi, cât și generațiile următoare. Se pare că nu toți ținem cont de acest lucru!
Autoritățile sunt actori importanți în procesul de gestionare și prevenire a deșeurilor deoarece au capacitatea de a educa cetățenii prin amplasarea de containere pentru colectare selectivă, realizarea de pliante și afișe cu privire la impactul deșeurilor asupra mediului și aplicarea de amenzi contravenționale.

***

Salvaţi planeta – un mic gest pentru un viitor prosper!

Secțiunea foto
Elev: Enache Ştefania
Clasa a VIII-a A
Coordonator: prof. Bîra Corina

salvati
Planeta noastră este foarte afectată de defrișările abuzive. Dar, în perioada alegerilor, tone de hârtie sunt fabricate și irosite, doar pentru capriciile candidaților.
Pentru rezolvarea acestei probleme există o mulțime de soluții. Conducătorii campaniilor ar putea să pună anunțuri pe rețelele de socializare, deoarece tehnologia avansată este folosită de aproape toți locuitorii țării. În locul afișelor inestetice, lipite pe garduri și stâlpi, s-ar putea folosi mijloacele mass-media. Iar dacă rămân la ideea afișelor, ar trebui organizate campanii de reciclare a acestora, iar distribuitori de pliante trebuie conștientizați că scopul pliantului este să ajungă la un destinatar, nu să fie aruncat. Aruncarea hârtiei la întâmplare trebuie pedepsită!
De exemplu, eu m-am implicat în rezolvarea problemei prin strângerea pliantelor și depozitarea lor la maculatură.
Ne vom lăsa conduși spre pieire, neglijând strigătele disperate ale planetei, ale naturii sau vom riposta? Fiecare avem puterea de a îndrepta lucrurile căci niciodată nu este prea târziu să îndreptăm omenirea spre o lume mai bună!

Publicitate