YRE 2023


YRE (Young Reporters for the Environment, tradus – Tineri reporteri pentru mediu) este un program internaţional pentru elevii preocupați de educaţia pentru o dezvoltare durabilă, iniţiat de Fundaţia Mondială de Educaţie pentru Mediul Înconjurător (FEE), în anul 1990. În prezent, programul YRE este implementat în 30 de ţări din întreaga lume: Canada, China, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda de Nord, Iordania, Israel, Italia, Kazakhstan, Letonia, Macedonia, Malta, Mexic, Muntenegru, Maroc, Olanda, Noua Zeelandă, Portugalia, România, Scoţia (UK), Slovacia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Suedia, Turcia şi Ţara Galilor (UK). În Romania, programul YRE este coordonat de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie (CCDG).

Scopul YRE este de a implica elevii în rezolvarea unor probleme privind mediul înconjurător. Elevii, coordonaţi de profesorii lor, vor realiza investigaţii de mediu şi le vor publica online, sub forma unor reportaje scrise (articole), fotoreportaje (fotografii) sau videoreportaje (scurte filmuleţe video) cu scopul de a transmite rezultatele lor către publicul larg. La finalul materialelor jurnalistice, elevii trebuie să propună soluţii pentru rezolvarea problemei de mediu pe care au studiat-o.

Prin intermediul programului YRE, elevii participanţi îşi pot dezvolta aptitudinile şi îmbogăţi cunoştinţele despre mediu. De exemplu, dobândind o mai bună înţelegere a problemelor legate de dezvoltarea durabilă, tinerii din programul YRE sunt mai deschişi spre comunicare, au propriile iniţiative, lucrează în echipă, fac analize critice, devin mai responsabili şi îşi dezvoltă spiritul de lider. Programul YRE le oferă tinerilor talentaţi o viziune a lumii profesionale a jurnalismului şi îi poate determina pe elevi să devină jurnalişti pe viitor.

***

Cum pot polua unii oameni chimic, biologic și vizual în 2 secunde?

Catrinoi-Sfarghi Dragoș, clasa a VII-a D,
Prof. coordonator Corina Bîra,
Școala Gimnazială Nr. 10, Bacău

Orice om și-ar dori să aibă un oraș curat, dar unii își bat joc de munca celor de la salubritate. Albul imaculat al zăpezii proaspăt căzută a fost pângărită de comoditatea și ignoranța celor care au lăsat gunoiul între blocuri. Ar fi bine să afle că amenda este între 3000 și 6000 lei, că ar fi obligați să curețe zona, că gunoiul lor generează microbi pentru oameni și păsările atrase de resturi, strică esteticul locului și că există spații amenajate pentru deșeuri. De aceea, am distribuit materialul pe o rețea de socializare pentru sensibilizare și îmbunătățirea comportamentului oamenilor.
Dacă la nivel global toți oamenii ar proceda la fel, planeta ar deveni un mare tomberon.

Bibliografie: greenpeace.org

***

Povestea unui pițigoi

Năsturaș Ștefania, clasa a V-a D,
Prof. coordonator Corina Bîra,
Școala Gimnazială Nr. 10, Bacău

Ce grea este iarna! Eu nu găsesc multă mâncare în acest anotimp, mai ales dacă se așterne zăpada.
Într-o zi friguroasă, o fetiță a pus lângă geamul ei niște bucăți de măr. Când am văzut, m-am dus să văd dacă era o capcană. După un timp, mi-am dat seama că voia să mă ajute, așa că am început să mănânc.
Mi-au prins bine merele acelea deoarece nu găsisem multă mâncare în acea săptămână.
Vă îndemn să puneti și voi mâncare, la geamul vostru, ca să-i ajutați și pe prietenii mei! Mulțumim!

***

Publicitate