Erasmus+

We read therefore we are-Erasmus plus

În perioada septembrie 2019-august 2022 am fost parteneri in proiectul Erasmus+, coordonat de echipa din Izmir, Turcia.

www.wereadthereforeweare.com

În perioada 26-28 mai s-a desfășurat online întâlnirea finală (a cincea)din cadrul proiectului Erasmus+ ”Smart Tools In Schools”, proiect în care școala noastră a fost implicată în ultimii 3 ani, alături de alte patru școli din Polonia, Spania, Bulgaria și Turcia.

Mulțumimtuturor partenerilor și îi felicităm pe toți cei implicați, copii, părinți și profesori, pentru deschidere, pentru oportunutăți, pentru provocări, pentru accesul la alte sisteme de educație și la alte culturi!

A patra întâlnire transnațională din cadrul proiectului Erasmus+ ”Smart Tools in Schools”, Vidin, Bulgaria, 21-25 noiembrie 2019, Școala ”Petko Rachov Slaveykov”.

Încă o zi, mai multe idei de împărtășit. România, Spania, Polonia,Turcia și Bulgaria au creat împreună afișe MyPaint despre toleranța religioasă.

A treia întâlnire transnațională din cadrul proiectului Erasmus+ ”Smart Tools in Schools”, Bacău, România, Școala Gimnazială Nr. 10, 6-11 mai 2019. Elevii au participat la diferite lecții și în final au creat împreună ebook-uri. Fericire, veselie, culoare, zâmbete si la final o sedinșă foto magică.

A doua întâlnire transnațională din cadrul proiectului Erasmus+ ”Smart Tools in Schools ” a avut loc in perioada 18 mai -22 mai 2019, la Fuenlabrada, Madrid, Spania.

Într-o zi minunată de primăvară, cu pomi înfloriți și soare generos, șase copii grozavi ai școlii noastre au pornit să arate lumii cât sunt de buni și de frumoși. Și au reușit!

Au invațat cum să creeze un Kahoot, Quizlet, Powtoon. Au avut concurs de orientare turistică, concurs de baschet pe echipe, concurs de cultură generală.

„SMART TOOLS IN SCHOOLS”. PRIMA ÎNTÂLNIRE TRANSNAȚIONALĂ. Zamość, Polonia, decembrie 2018

În luna decembrie 2018, echipa școlii noastre, alcătuită din Alia Popa, Raluca Popescu, Sonia Onofrei, Alina Floroiu, Teodor Jicu și Alex Karpfen, coordonați de profesorii Iulia Jicu și Luiza David, a participat la prima întâlnire transnațională din cadrul proiectului Erasmus+ cu titlul „Smart Tools  in Schools”. Întâlnirea s-a desfășurat în Zamość, Polonia, iar la ea au mai participat elevi și coordonatori din Turcia, Spania și Bulgaria. Activitățile interesante și atractive, apelând permanent la mijloace moderne de lucru, au fascinat participanții, iar schimbul de bune practici s-a dovedit real și eficient.

Iată mai jos mărturiile celor implicați direct în această primă mobilitate din cadrul proiectului:

„Este extraordinar de palpitant să auzi un profesor strigându-ți numele în contextul participării în cadrul unui proiect internațional, Erasmus, în cazul meu. Așa că, încă de la înciput, am experimentat un soi de adrenalină îmbătătoare, care nu mi-a dat liniște până în secunda în care am pășit pragul hotelului la care am fost cazați.

Se poate spune că eram obosită după lungul drum parcurs până la destinația mea de poveste, însă nu era chiar așa… De fapt, trepidam de nerăbdare să-i cunosc pe ceilalți, să am în sfârșit ocazia să vorbesc exclusiv englezește cu potențiali prieteni de alte naționalități.

Desigur, spre marea mea dezamăgire, am fost nevoită să aștept până dimineața următoare și, chiar și atunci, din cauza emoțiilor care se insinuau dușmănoase în mintea mea, am fost prea surescitată să am curajul să le adresez măcar un cuvânt.

Apoi, totul s-a desfășurat cu viteza unui fulger de amintiri frumoase și momente de neuitat: am participat la o tonă de activități interactive, de grup sau la tururi interesante, prezentându-ni-se monumente istorice, informații despre fiecare țară participantă în parte, am învățat dansuri specifice, cântece tradiționale și chiar câteva cuvinte în turcă, bulgară, spaniolă și poloneză.

Printre activitățile mele preferate s-a numărat, desigur, și bătaia cu bulgări din ultima zi când, spre surprinderea tuturor, au participat și minunații noștri mentori, care au dat dovadă de un entuziasm ieșit din comun, intrând în lumea noastră de adolescenți trimbulinzi.

Un singur lucru regret, și anume că am avut onoarea să îi cunosc cu adevărat pe ceilalți copii tocmai în ultima seară, neputând să petrec destul timp cu ei.

A trebuit să privesc în ochi străini ca să-mi dau seama cât de mult ne asemănăm noi, românii, cu celelalte națiuni. Dragul meu Zamość, nu te voi uita niciodată!” (Alia POPA, 8B)

Experiența mea din Polonia a fost, cu siguranță, ceva de neuitat. În doar o săptămână am învățat atâtea lucruri noi, am văzut peisaje inedite, am cunoscut oameni minunați, toată lumea fiind primită cu multă căldură în școala din Zamość, un orășel încărcat de istorie din sudul Poloniei. Profesorii din Polonia au fost foarte atenți cu noi, elevii, ne-au învățat multe lucruri noi și interesante ce aștept cu nerăbdare să le comunic și să le arăt colegilor mei. Colegii noștri de acolo, din Polonia, Spania, Turcia și Bulgaria, au primit un loc important in inima mea și nu voi uita niciodată momentele memorabile petrecute cu ei. De asemenea, acest proiect nu ar fi putut fi posibil fără doamnele noastre profesoare, Jicu și David, cărora aș vrea să le mulțumesc din tot sufletul pentru aceste amintiri de neuitat!❤️ (Raluca POPESCU, 8B)

Erasmus+ a fost unul dintre cele mai frumoase lucruri care mi s-au intamplat. Călătoria în Zamosc, Polonia, a fost una unica, calatorie in care toti ne-am imprietenit cu elevi din diferite scoli din Spania, Turcia, Polonia si Bulgaria. In cele cinci zile petrecute in Zamosc am invatat sa lucram in programe si aplicatii cu ajutorul profesorilor, iar cu ajutorul elevilor scolii am descoperit o lume noua.Copiii din cele patru tari au fost deschisi, amuzanti si amabili, ceea ce ne-a facut sa legam prietenii stranse peste hotare. Experienta pe care am trait-o in Polonia a fost una minunata, pe care mi-as dori sa o repet. (Sonia ONOFREI, 8C)

Polonia este o tara care a reușit să mă incante doar în câteva zile. Zamość, un oraș încărcat de istorie, îți înseninează privirea numaidecât. Aici am avut parte de o experiență unică la una dintre școli. În prima zi, fiecare țară s-a prezentat. Am inceput cursurile inca din a doua zi. Pe parcursul saptamanii ne-au fost prezentate diferite programe si site-uri. Am invatat sa le folosim si cu siguranta ne vor fi de ajutor. Apoi am facut o mica excursie, de care ne-am bucurat. La plecare, priveam cu tristete orasul si oamenii pe care urma sa ii părăsesc. Aceasta a fost cea mai frumoasă săptămână din viața mea. (Alina FLOROIU, 8C)

Experiența mea în Polonia a fost una de neuitat. Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost faptul că activitățile s-au desfășurat pe calculator, tabletă, tablă inteligentă, ceea ce le-a făcut foarte atractive. Mi-ar plăcea ca și în școala noastră să se poată lucra la fel. Proiectul acesta a fost pentru mine o șansă nesperată de a cunoaște alții copii de aceeași vârstă, de a-mi lărgi orizontul de cunoștințe, de a vedea cum este școala în altă țară.( Alex KARPFEN, 7D)

Fiind prima mea plecare în străinătate cu un proiect Erasmus era și este o mândrie pentru mine. Am fost sigur că va fi o experiență de neuitat, dar trebuia să încep prin a spune că singurul lucru rău a fost drumul, dar, nu exista distracție fără muncă. Chiar de când am ajuns în Polonia la Zamosc care era un oraș-cetate renovat mi-am dat seama că Polonia e o tara in care iti doresti sa traiesti. În prima zi am fost la școală și am cunoscut celelalte echipe. Toți am fost emoționați deoarece voiam să facem impresie buna. Echipa noastra era una dintre cele mai bune si am reusit sa facem o prezentare minunată. În următoarele zile ne-au fost arătate diferite aplicații care pot face învățarea distractivă, dar cel mai mult nouă ne-a placut sa socializam. Am ajuns sa ne cunoaștem bine cu ceilalți copiii din proiect cu care încă mai comunicam deoarece nu putem uita pur si simplu de ei si nici ei de noi, deoarece noi am legat prietenii. (Teodor JICU, 7D  )